Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nyitrai Zsolt: a polgárőrség ma a modern hazafiság jelképe

2020-06-28 07:59:00

A polgárőrség ma a modern hazafiságot jelképezi Magyarországon - mondta a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott szombaton Felsőtárkányban, a regionális polgárőr-napon.

Nyitrai Zsolt hangsúlyozta: a szervezet tagjai önkéntesen vigyáznak a települések, a családok biztonságára, részt vesznek a határok védelmében, a migráció elleni küzdelemben, a koronavírus-járvány idején pedig az idősek ellátásával, közterek ellenőrzésével segítették a védekezést. Magyarország polgárai és kormánya egyaránt köszönettel tartoznak a polgárőröknek ezért a munkáért - tette hozzá.   

A miniszterelnöki megbízott elmondta, hogy Magyarországon több mint 2000 településen működik polgárőrség, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) és a szervezethez tartozó 63 ezernél több polgárőr a kormány stratégiai partnere.

Nyitrai Zsolt rámutatott: a kabinet a polgárőrség iránti megbecsülését nem csupán a szavak és gesztusok szintjén fejezte ki az elmúlt években. Új, hatékonyabb jogszabályokat hozott a szervezet eredményesebb és hatékonyabb működése érdekében.

A 2010-et megelőző időszakhoz képest megemelt költségvetési támogatás könnyíti és kiszámíthatóbbá, biztonságosabbá teszi a polgárőrök munkáját. A Belügyminisztériumon keresztül a szövetség modern eszközöket; új és használt gépjárműveket, kerékpárokat, motorokat és láthatósági mellényeket kapott.

Erre a partnerségre a polgárőrség a polgári kormány részéről a jövőben is számíthat - húzta alá a miniszterelnöki megbízott.

    "Az, hogy ma hazánk a világ egyik legbiztonságosabb országa, jelentős részben a szervezet tagjainak is köszönhető" - fogalmazott Nyitrai Zsolt, hozzátéve, hogy az OPSZ a társadalmi bűnmegelőzésben a rendőrség legszervezettebb és legnagyobb taglétszámú partnere, és üdvözlendőnek nevezte, hogy az elmúlt években egyre több fiatal kapcsolódik be a szervezet tevékenységébe.

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke arról beszélt: kétezret meghaladó számú egyesületük tagsága a járvány ideje alatt példásan helytállt és hozzájárult a védekezés sikeréhez. Számos településen egyfajta "polgárőr szociális háló" alakult ki - mondta, példaként említve, hogy naponta legalább 20 ezer adag ételt szállítottak ki országszerte a rászorulóknak.

Közlése szerint a polgárőrök a veszélyhelyzet három hónapja alatt mintegy 2 millió járványügyi és közterületi szolgálati órát teljesítettek. Ez 4000 rendőr szolgálati idejének felel meg, amelynek értéke eléri a 2 milliárd forintot.

A szervezet azonban ez idő alatt sem maradt magára: a tagok családja, cégek és önkormányzatok mellett a kormány gondoskodott a szövetségről, amely mintegy 150 ezer védőmaszkot, 100 ezer pár kesztyűt és 5000 liter fertőtlenítő szert kapott - sorolta az elnök. Túrós András kiemelte: a polgárőrség ismét bebizonyította, lehet rá számítani és ennek nyomán megerősödött a veszélyhelyzetben, amelyből "győztesen kikerülve" társadalmi elfogadottsága, megítélése is jelentősen javult.

 (Fotó. MTI)