Auguszta napja van. | 2024.03.29

Emberi jogi biztos: elengedhetetlen a társadalmi egyenlőségért felelős testületek erősítése

2020-06-26 14:20:00

A koronavírus-járvány okozta válság kezelése során elengedhetetlen a társadalmi csoportok közötti egyenlőség megteremtéséért felelős testületek hatékonyságának erősítése, szakértelmük kiaknázása és ajánlásaik figyelembevétele az egyenlő és ellenálló társadalmak építése érdekében - jelentette ki Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa pénteken.

    A strasbourgi székhelyű nemzetközi szervezet honlapján közzétett írásában az emberi jogi biztos kiemelte, amint arra a kormányzati támogatással működő Esélyegyenlőségi és Emberi Jogi Bizottság (EHRC) brit emberi jogi csoport Anglia, Skócia és Wales területén nemrégiben végzett statisztikai vizsgálata is bizonyította, a koronavírus-fertőzés aránytalanul érintette a fekete, az ázsiai, és a más etnikai kisebbségi csoportokhoz tartozókat.
    Véleménye szerint a vizsgálat jól szemlélteti a kisebbségek Európában kialakult helyzetét, a világjárvány ugyanis "leleplezte" a fennálló egyenlőtlenségeket és fokozta a társadalom peremére szorult csoportok, köztük az etnikai kisebbségek, a fogyatékossággal élők, az idősebb emberek és a szexuális kisebbségek sebezhetőségét.
    Kijelentette, az Európa Tanács valamennyi tagállamának rendelkeznie kell olyan eszközökkel, amelyek erősítik és hatékonyabbá teszik az egyenlőtlenségek kezeléséért és a diszkrimináció leküzdéséért felelős, egyenlő bánásmódról szóló jogszabályokat és a nemzeti esélyegyenlőségi testületeket.
    Kiemelte továbbá, hogy az elmúlt években az emberi jogok érvényesülésének aggasztó visszaesése volt tapasztalható Európában. Véleménye szerint ezt szélsőjobboldali populista politikusok felemelkedése okozta, akik gyűlöletet szítva manipulálnak szavazatszerzés céljából, egyre inkább megosztva a társadalmakat.
    A köreikben terjedő gyűlöletbeszéd leggyakoribb célpontjai azon kisebbségi csoportok, amelyek már régóta hátrányos megkülönböztetéstől szenvednek - közölte Dunja Mijatovic.
    A társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek mélyülnek. A szegénység állandósulásában fontos szerepet játszik a származás alapján történő megkülönböztetés. Ez arra mutat rá, hogy a szegénység felszámolását célzó politikák mellett az egyenlő bánásmódról szóló jogszabályok és az egyenlőséggel foglalkozó testületek szerepének erősítése fontos eszköz a gazdasági egyenlőtlenségek kezelése terén is - vélekedett.
    A politikus azon meggyőződésének adott hangot, hogy amennyiben a társadalmi egyenlőségért küzdő testületek megfelelő jogi háttérrel, politikai megkülönböztetéstől mentesen, függetlenül és hatékonyan működnek, munkájuk hozzájárulhat a társadalmi változás eléréséhez.     Dunja Mijatovic kijelentette: a társadalmi csoportok közötti egyenlőségért folytatott harcot csak akkor lehet megnyerni, ha mindenki megérti, hogy mi forog kockán, és értéket lát a sokféleségben, valamint az egyenlő bánásmód érvényesülésében.
    Ezért az az ilyen testületek munkájának fontos részét kell képeznie a tájékoztatásnak, a figyelemfelkeltő kampányoknak és az iskolai emberi jogi oktatásnak - tette hozzá a biztos.