Gedeon napja van. | 2024.03.28

Virtuális fotógaléria látható a Nemzeti Múzeum honlapján

2020-06-26 13:13:00

A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából fotókiállítást rendez a Magyar Nemzeti Múzeum; a tárlat a járvány miatt csak ősszel valósulhat meg, azonban addig is szeretnék bemutatni a közönségnek a Kárpát-medence gazdag kulturális örökségének egy-egy darabját, virtuális fotógaléria formájában - hangzott el az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

    Az Összetartozás éve virtuális fotógaléria címmel látható kiállítás az 1920-ban elszakított országrészek kulturális, művészeti kincseinek fotóiból válogat. A tárlat a nemzeti összetartozást is szimbolizáló múzeum kerítésén a járvány miatt csak ősszel valósulhat meg.
    Baják László történész, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa elmondta: ugyan Magyarországtól nagy területeket csatoltak el, ugyanakkor ezeknek a területeknek a múltja, története és szellemi öröksége ma is része Magyarország köztudatának. A Kárpát-medence szellemi öröksége minden itt élő nép közös öröksége, mert a gyökerek közösek - fogalmazott.
    Kitért arra, hogy a trianoni békediktátum legkárosabb vonatkozása, hogy azt az erős Közép-Európát tette tönkre, amely képes lett volna Európát a továbbiakban stabilizálni. Gyenge, kiszolgáltatott kisállamokat hozott létre a térségben, amelyek nem voltak képesek fékezni a felemelkedő új nagyhatalmak törekvéseit. Mint fogalmazott: a második világháború tulajdonképpen nem más, mint az első világháború folytatása, mivel ez utóbbit lezáró békék nem megoldották a problémákat, hanem új problémákat hoztak létre.
    Elmondta: a múzeum kerítésén, az utca felöli oldalra tervezett kiállításon tablók formájában mutatják be ezt a kulturális örökséget. Műemlékekről, az elcsatolt területeken született fontos emberekről, szellemi teljesítményekről szól a tárlat, amely addig is virtuális formában látható.
    Az Összetartozás éve virtuális fotógaléria láthatóvá teszi a magyar nép tehetségének és alkotóvágyának töretlenségét, tudatosítja, hogy a magyarság szellemi egységének megőrzéséért tennünk kell és tovább kell adnunk a közösség élő kulturális örökségét - áll a kiállítás honlapján.
    A virtuális kiállítás július 9-ig tekinthető meg hetente frissülő tartalommal a www.mnm.hu oldalon.