Auguszta napja van. | 2024.03.29

Trump rendeletet írt alá a munkavállalói vízumok tilalmának meghosszabbításáról

2020-06-23 08:00:00

Donald Trump amerikai elnök hétfőn este rendeletet írt alá a munkavállalói vízumok tilalmának meghosszabbításáról.

    A vízumtilalom az eredetileg megjelölt októberi határidő helyett az év végéig marad érvényben, és több, elemzők által kulcsfontosságúnak tartott gazdasági szektorra kiterjed, sőt, kibővült a technológiai vállalatokra és a multinacionális cégekre is érvényes tilalommal.
    Elemzők szerint az elnök által aláírt rendelet - amelyet Trump a koronavírus-járvány miatt különösen nehéz helyzetbe került amerikai munkavállalók érdekeinek védelmével indokolt - több mint 500 ezer potenciális külföldi munkavállalót érinthet. A Fehér Ház közleménye szerint az elnöki rendelet "biztosítja az amerikai dolgozók elsőbbségét a koronavírus-járvány gazdasági következményeiből történő kilábaláskor".
    Az átmeneti tilalom alá eső vízumok között van az úgynevezett H-1B vízum, amely a szakképzett külföldi munkaerő munkavállalását és a H-2B vízum, amely a nem idénymunkások elhelyezkedését teszi lehetővé, továbbá kiterjed a kulturális cseréket biztosító J-1 és a külföldi vezető beosztásúak, menedzserek munkavállalását lehetővé tevő L-1 vízumra is. Az elnöki rendelet a H-1B vízumot az úgynevezett "érdemek szerint" megadandó vízum kategóriájába emeli, mint a Fehér Ház közleménye fogalmaz: "biztosítva, hogy a legmagasabban képzettek" juthassanak munkavállalási engedélyhez.
    A vízumtilalom meghosszabbítása alól ugyanakkor mentesülnek egyes ágazatok: például az élelmiszeripar, s ezen belül is a húsfeldolgozói ipar. Mentességet kaphatnak azok a külföldi egészségügyi dolgozók is, akik részt vesznek a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.
    A szóban forgó vízumok egyike sem bevándorlói vízum, csupán átmeneti időre engedélyezi a munkavállalást az Egyesült Államokban.
    Az elnöki rendelet befagyasztja a külföldön kibocsátott - a már Amerikában tartózkodók családtagjainak kért - zöldkártyák kiadását is. Ezt ez elnök áprilisban 60 napra fagyasztotta be, a tiltás érvényessége hétfőn járt le. A zöldkártyával az Egyesült Államokba érkezők nem amerikai állampolgárságot, hanem állandó lakhatási engedélyt kapnak.
    Trump a rendeletben leszögezte: "nemzetünk bevándorlási rendszerének irányításakor figyelemmel kell lennünk a külföldi munkavállalók hatására az Egyesült Államok munkaerőpiacán, kiváltképp a jelenlegi különleges helyzetben, amikor magas a belföldi munkanélküliség és pang a munkaerő iránti kereslet".
    Az új megszorítások nem érintik a már ilyen vízummal rendelkezőket, tartózkodjanak akár az Egyesült Államokban, akár az országon kívül.
    Az elnöki rendeletben foglaltak szerdán lépnek életbe, és december 31-éig maradnak érvényben.
    A nagy amerikai techvállalatok, a Google és a Twitter, valamint az internetes kereskedelemmel foglalkozó Amazon már hétfőn este bírálta az elnöki rendeletet.
    Közleményében az Amazon "rövidlátónak" nevezte a döntést, úgy vélekedve, hogy a magasan képzett munkaerő beutazásának befagyasztása kárt okoz az amerikai versenyképességnek.
    A Google vezérigazgatója, Sundar Pichai szerint "a bevándorlás óriási mértékben járult hozzá Amerika és a Google gazdasági sikeréhez".
    Megszólalt a Twitter is, amely közleményében szintén "rövidlátónak" és "az amerikai gazdaság erejét mélyen károsítónak" minősítette a kormányzati döntést.
    Nemtetszését fejezte ki a Trump egyik fő szövetségesének számító Lindsey Graham republikánus szenátor is. Ő hétfőn este a Twitteren úgy fogalmazott: attól tart, hogy ez a lépés inkább megnehezíti a gazdasági talpra állást.