Gedeon napja van. | 2024.03.28

Harmadfokú árvízriadó a Felső-Tisza vidékén

2020-06-22 17:50:00

A romániai Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) hétfőn harmadfokú (vörös színű) figyelmeztetést bocsátott ki a Felső-Tiszára és romániai mellékfolyóira.

    A figyelmeztetés értelmében hétfőn 18 órától szerdán 12 óráig a Felső-Tiszán, a Visón és az Izán, valamint a Nagy-Szamos felső folyásán árvizeket idézhet elő a következő két napban várható nagy mennyiségű csapadék. A legsúlyosabb fokozatú árvízi figyelmeztetés szerint a térségbeli folyók vízszintje több mint 20-30 centiméterrel meghaladhatja majd a töltések, gátak magasságát, s az áradás nagy károkat okozhat, és emberéleteket is veszélyeztethet.
    A román vízgazdálkodási intézet a Tisza délebbi mellékfolyóin is árvízveszélyre figyelmeztetett, a Túr, a Kraszna és a Berettyó esetében azonban másodfokúnak (narancssárga jelzésűnek), a Sebes-, Fekete- és Fehér-Körös valamint a Maros esetében elsőfokúnak (sárga jelzésűnek) ítélte a veszélyt.
    Romániában csaknem két hete esősre fordult az idő, és szokatlanul sok csapadék esett. Az esőzések eddig elsősorban a Bánságban valamint Hargita és Maros megyében idézték elő a folyók áradását. Az INHGA továbbra is másodfokú (narancssárga) készültségi szintet jelez a székelyföldi és a bánsági folyókra is.
    A meteorológiai szolgálat másodfokú (narancssárga színű) figyelmeztetése szerint Erdély egész területén és Moldvában is kedd délelőttig nagy mennyiségű csapadék várható. A heves záporok nyomán 40, de helyenként 60-80 millimétert is elérheti a lehulló csapadékmennyiség.