Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szijjártó: 25 milliárd forint a nemzeti exportvédelmi programra

2020-06-22 14:59:00

A kormány múlt heti döntése alapján a gazdaságvédelmi akcióterv keretében 25 milliárd forintos keretösszeggel nemzeti exportvédelmi programot indítanak az exportpiacokon a növekedni, terjeszkedni és új piacokat megszerezni kívánó magyarországi vállalatok támogatására - közölte a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a kiemelt exportőr partnerségi programhoz (kepp) csatlakozó nyolc vállalat együttműködési megállapodásainak ünnepélyes aláírása alkalmából tartott budapesti rendezvényen.  

    Szijjártó Péter ismertette, hogy a program két részből áll: kétmilliárd forint forintot kifejezetten a kisvállalkozásoknak különítenek el, akik az exportpiacok megszerzéséhez szükséges költségeikhez kaphatnak támogatást, vállalkozásonként maximum 50 millió forintot.
    A 23 milliárd forint pedig azon nagyvállalatok számára áll rendelkezésére, amelyek a világ bármely távoli pontján hoznának létre beruházást - közölte.
    Pénteken indult az első 25 milliárd forintos exporttámogatási program, amelyben olyan magyarországi vállalkozásokat támogatnak, amelyek a versenyképességük megőrzése, fejlesztése érdekében a határon túli területeken hajtanak végre befektetéseket, beruházásokat. A két új kormányzati programmal összesen ötvenmilliárd forintos keret áll rendelkezésre a magyar exportvállalatok finanszírozására - emelte ki a miniszter.
    A kepp programhoz a megállapodások aláírásával csatlakozott az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft., a Bábolna Tetra Kft., a Hell Energy Magyarország Kft., a HungaroControl Zrt., az Ilcsi Szépítő Füvek Biokozmetikai Kft., a Meditop Gyógyszeripari Kft., Silveria Elektronikai Kft. és a Tungsram Operations Kft.