Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megoszlik a szakértők véleménye arról, hogy veszélyes-e választást tartani a járvány idején Szerbiában

2020-06-21 15:15:00

Egyes járványügyi szakértők szerint a választások nem jelentenek veszélyt az állampolgárok egészségére Szerbiában, ha betartják a szükséges előírásokat, más szakemberek szerint viszont óriási ugrásra lehet számítani a koronavírus-fertőzöttek számában 10-14 nap múlva.

    Szerbiában szombatról vasárnapra 12 709-ről 12 803-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Szombaton egy halálos áldozata volt a betegségnek, ezzel 260-ra nőtt a halálos áldozatok száma.
    Koszovóban egy nap alatt 1998-ról 2073-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában két halálos áldozata volt a Covid-19 betegségnek a kis, balkáni államban, eddig összesen 36-an haltak bele a betegségbe.
    Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 4820-ról 5005-re emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Egy nap alatt 11-en haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe, és ezzel 233-ra nőtt a halálos áldozatok száma. Az államfő szerint nem azért nőtt meg jelentősen a fertőzöttek száma az országban, mert a kormány a környező országoktól jelentősen eltérő intézkedéseket hozott volna, hanem egyrészt azért, mert például engedményeket tett bizonyos vallási csoportoknak, az ünneplések pedig átfertőződésekhez vezettek, másrészt pedig azért, mert sokan még mindig nem veszik komolyan a koronavírust. A járvány kezelésére egyébként a kormány további pénzösszegeket fordít, a parlamenti pártoknak járó támogatást, amely a költségvetés 0,15 százalékát tenné ki, ebben az évben 0,04 százalékra csökkentette, az így fennmaradó összeg jut járványkezelésre.
    Bosznia-Hercegovinában vasárnapra 3275-ről 3418-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában egy ember sem halt bele a betegségbe, így a Covid-19 betegség halottainak száma 169 maradt. Az orvosok beszámolói szerint nem azért nőtt meg a fertőzöttek száma jelentősen, mert külföldről hozták volna be a vírust, hanem a korábbi fertőzöttek családtagjain és ismerősein most jelentek meg a tünetek.
    Montenegróban egy nap alatt 355-ről 359-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Az Adria-parti országban két hónapja nem volt halálos áldozata a vírusnak, a járvány ideje alatt kilencen haltak bele a betegségbe. A vendéglátóhelyeken a tavalyihoz képest 50-80 százalékos forgalomcsökkenést jelentettek, míg több szálloda ki sem nyitott még az idén, mert a tulajdonos úgy mérte fel, hogy a koronavírus-járvány miatt nem lenne annyi vendég, amennyivel működtetni tudná az intézményt.