Gedeon napja van. | 2024.03.28

PM: közös nyilatkozat született a járvány elleni védekezésről

2020-06-18 17:59:55

A koronavírus-járvány globális kihívást jelent: egységen, szolidaritáson, kölcsönös támogatáson és többoldalú együttműködésen alapuló válaszra van szükség - idézte az "Egy Övezet, egy Út" nemzetközi együttműködés videokonferenciája alkalmából kiadott közös nyilatkozat sorait Varga Mihály pénzügyminiszter a kínai kormány által szervezett esemény után. A rendezvényről a Pénzügyminisztérium közleményben tájékoztatta az MTI-t csütörtökön.

    Magyarország minden szükséges lépést megtesz azért, hogy erősíthessük az együttműködést országaink egészségügyi rendszerei között, valamint hogy hatékony kooperáció jöjjön létre az egészségügyi kutatások területén - fejtette ki Varga Mihály felszólalásában.
    A miniszter elmondta: a magyar-kínai kapcsolatok soha nem voltak olyan szorosak, mint most, emellett a cél az átfogó stratégiai partnerségi kapcsolatok kiterjesztése, illetve erősítése az "Egy Övezet, egy Út" (OBOR) kezdeményezés többi tagjával is.
    Hozzátette: a Budapest-Belgrád vasúti fejlesztési projekt kiváló példa a régiók közötti együttműködésre, ugyanis összefogja Kínát az Európai Unión belüli és kívüli európai országokkal egy kiemelkedő beruházás keretében.
    Az "Egy Övezet Egy Út" kezdeményezés "A koronavírus elleni küzdelem szolidaritással" című konferenciáján a  résztvevők közös nyilatkozatukban hangsúlyozták a program jelentőségét és szerepét a koronavírus okozta válság és annak gazdasági hatásai kezelése kapcsán.
    Az "Egy övezet, Egy út" kezdeményezés célja a nyitottabb, mindenki számára előnyös gazdasági együttműködés kialakítása. A kezdeményezés eredetileg gazdasági folyosók, ipari és logisztikai központok, szabadkereskedelmi és vámmentes övezetek, vasúti és közút hálózatok, olaj- és gázvezetékek, elektromos, telekommunikációs és internethálózatok, kikötő és tengeri infrastrukturális beruházások létrejöttének támogatására összpontosított. Mára azonban az emberek közötti párbeszéd, oktatás, média, innováció, szellemi tulajdonokhoz fűződő jogok, valamint az egészségügyi kutatások terén is elképzelhető együttműködés megvalósítása is célja.
    Kína a kezdeményezés keretében Európában elsőként Magyarországgal írt alá 2015-ben együttműködési megállapodást - olvasható a Pénzügyminisztérium közleményében.