Auguszta napja van. | 2024.03.29

Horváth Ildikó: sikeres volt az egészségügyi védekezés

2020-06-18 09:30:00

Sikeresnek nevezte a koronavírus elleni védekezést az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

    Horváth Ildikó azt mondta, a fő szempont a járvány alatt az volt, hogy megvédjék az egészségügyi dolgozókat és a betegeket; azokat is, akik Covid-gyanúsak voltak és azokat is, akik nem. Hozzátette, az orvosok jól mérlegelték, hogy mely beavatkozásokat kell elhalasztani, melyeket kell az adott helyzetben is elvégezni.
    A kórházparancsnoki rendszer is jól működött, hiszen erősítette az intézmények szervezettségét - jelentette ki.
    Kitért arra is, hogy már májusban kezdtek a kórházak visszatérni a normális működésre, és mostanra - a veszélyhelyzet megszüntetésével - a betegek is elkezdtek visszatérni, elvégeztetni azokat a vizsgálatokat, amelyeket elhalasztottak. Hangsúlyozta, hogy nincs már semmilyen korlátozás a járóbetege ellátásban. Számításaik szerint az egészségügyi rendszer 2-3 hónapon belül felzárkózhat, vagyis ennyi idő alatt elvégezheti az elmaradt feladatokat - közölte.
    Kérdésre válaszolva Horváth Ildikó elmondta azt is, hogy mintegy 160 ezer egészségügyi dolgozó kaphat 500 ezer forintot. A jogosultak névsorát a munkáltatónak kell egyeztetnie. Eddig hétezer intézmény jelzett vissza, még négyezertől várják a választ - fűzte hozzá.
    A pénz a tervek szerint július 1-én érkezik meg a jogosultakhoz.