Gedeon napja van. | 2024.03.28

Novák: az a cél, hogy minden gyermek családban nőhessen fel

2020-06-12 12:12:00

Az örökbefogadás egyszerűsítéséről szóló törvényjavaslat célja, hogy minden gyermek családban nőhessen fel - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten, nevelőszülőknél tett látogatás után.

    Novák Katalin emlékeztetett, hogy a javaslat szerint ingyenessé és szabadon választhatóvá teszik az örökbefogadói tanfolyamot, szigorítják a vér szerinti szülő kötelezettségeit, az örökbefogadó szülők és a gyermekek közötti lehetséges legnagyobb korkülönbséget negyvenötről ötven évre emelik.
    A törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy a gyerekek minél hamarabb családba kerülhessenek - sorolta.
    A kormány minden támogatást megad ahhoz, hogy az arra vágyó fiataloknak gyermekük lehessen - hangsúlyozta.
    Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára arról beszélt, hogy Magyarországon tavaly ezer örökbefogadás történt, amelynek több mint kétharmadában gyermekvédelemben nevelkedőket fogadtak örökbe.     A gyermekvédelembe kerülő gyerekek traumákon esnek át, ezért különösen fontos, hogy minél hamarabb családi környezetben nevelkedhessenek - emelte ki.
    A törvényjavaslat célja is az, hogy minél kevesebb gyermek "ragadjon be" a gyermekvédelemben - tette hozzá.
    Az államtitkár tudatta azt is, hogy a javaslat szerint az örökbefogadó szülők évente legfeljebb tíz nap munkavégzés alóli felmentést kapnak.
    Lazáryné Illés Mária, a Barnahus Szombathely, a gyermekbarát izlandi modell magyarországi pilot-programjának vezetője úgy vélekedett: a törvényjavaslattal elindult a szemléletváltás, amely a gyermekek érdekeit tartja szem előtt.