Emma napja van. | 2024.04.19

Trianon Memento 100 - emlékfilmforgatás, határkő avatás Sajókeresztúrban

2020-06-11 08:39:57

Ember tervez, Isten végez!” Ez a mondat számtalan esetben bizonyult már igaznak az Életben. Nem volt ez most sem másként, amikor szerte az országban számtalan településen tervezték, miként tudnának méltóképpen megemlékezni a hazánkat szétszabdaló, magyar családokat szétszakító Trianoni békediktátum 100 éves évfordulójára. Azonban a koronavírus hirtelen elterjedése minden felülírt. A kényszerű, de szükséges karantén miatt úgy tűnt ezek az elképzelések kútba estek. Ám a magyar ember konoksága és találékonysága most is bebizonyította, hogyan lehet a korlátokon belül maradva méltóképpen emlékeznünk. Őrtüzek gyújtásával, video montázsok készítésével többezer magyar ember rótta le méltóképp a tiszteletét határainkon innen és túl. Példát mutatva az összetartozásról.

A Sajókeresztúri Eötvös József Általános Iskola diákjaink, tanárainak a szereplésével emlékfilmet forgattak Trianon 100 éves évfordulójának alkalmából. Az iskola legszebb hangú tanulóiból verbuválódott minikórus a Kormorán, Kis Kata zenekar és Kárpátia dalait énekelte. A Nemzeti Összefogás Napjára a készülődés már decemberben elkezdődött, amikor az iskola tanulói egy koncerten közösen léptek fel a Kárpátia együttessel, az itt készített felvétellel gazdagítva az összeállítást. Nagy köszönet jár Ujj Bélának, akinek a türelme és szakmai hozzáértése nélkül ez a kisfilm nem születhetett volna meg!

A korona vírus miatt nehéz dolga volt a 2 szervező pedagógusnak, mert a hagyományos próbákra nem volt lehetőségük, a gyerekek otthon készültek video kapcsolattal. A műsorban az énekkart segítette Horváth Andrea, Kiss Gellért pedagógusok, gitárral kísért Galó Gábor plébániai kormányzó. Minden szereplő egyedül készült fel, otthoni környezetben, a műsor megálmodóinak, Garai Ildikó és Dapsy Krisztina pedagógusoknak az instrukciói alapján. Az emlékfilmben Wass Albert versek, korabeli felvétek voltak hallhatók és láthatók, beszédet mondott Kollár Miklós polgármester úr és Kollárné Móricz Edina intézményvezető. A Nemzeti Összefogás napján áldást mondott Tóth Dénes református lelkipásztor, aki az egymás iránti szeretetre, támogatásra és összefogásra buzdított. A megemlékezés a sajókeresztúri Hősök terén, Határkő avatással zárult, melynek átadásán a térség országgyűlési képviselője, Csöbör Katalin is részt vett.

Ez a határkő szolgáljon mementóként a következő nemzedékek számára is, hogy bár éljünk az anyaországban, a Kárpát-medencében vagy a Föld bármely pontján, egyetlen magyar sem maradhat egyedül.

Kollár Miklós Sajókeresztúr polgármestere biztosította ennek a megható megemlékezésnek és határkő avatásnak a tárgyi és anyagi feltételeit, melyre a falu méltán lehet büszke.