Auguszta napja van. | 2024.03.29

Meghalt Bohdana Kosztyuk, az ukrán Szabadság Rádió neves újságírónője

2020-06-08 19:15:00

Meghalt Bohdana Kosztyuk, az ukrán Szabadság Rádió neves újságírónője - közölte hétfőn a rádió honlapján Marjana Dracs, az ukrán adás igazgatója. Bohdana Kosztyukot, aki az évek során sok segítséget nyújtott a Kijevben dolgozó magyar újságíróknak, súlyos betegség és koronavírus-fertőzés gyanúja miatt egy ideje kórházban ápolták.

    Az újságíró vasárnap este hunyt el, 56 éves volt.
    Bohdana Kosztyuk csaknem 25 évig dolgozott a Szabadság Rádiónál, 1995 óta volt a munkatársa. Ő volt az első koordinátora a rádió kijevi irodájának, amikor az megkapta a hivatalos bejegyzését. Munkája során számos nemzetközi csúcstalálkozóról számolt be, interjúkat készített az ukrán parlamentben. Újságíróként folyton "az első vonalban" volt. Tudósított a 2004-es "narancsos forradalomról", a 2013-2014-es Majdan-tüntetésekről. Az utóbbi években részletesen írt a Donyec-medencei fegyveres konfliktusról és a háborús veteránokról, akikkel szoros kapcsolatot tartott. Munkáján felül rengeteg jótékonysági tevékenységben vett részt.
    Helyismeretével, szakértelmével, kapcsolataival a munkája során nagy segítségére volt az ukrán fővárosban dolgozó magyar újságíróknak, köztük az MTI tudósítóinak.
    Kollégáit, barátait megrázta hirtelen halála - amelyet vélhetően szívleállás okozott - különösen azért, mert vasárnap délelőtt még arról írt a Facebook közösségi portálon, hogy jobban érzi magát, és köszönetet mondott orvosainak, barátainak.