Emma napja van. | 2024.04.19

Ismét a biztonsági erők sok tagja ellen adtak ki elfogatóparancsot gülenizmus gyanújával

2020-06-08 14:10:00

 

Elfogatóparancsot adtak ki hétfőn Törökország számos tartományára kiterjedően 149 ember, köztük sok jelenlegi és volt rendőr ellen azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban álltak a 2016. július 15-ei törökországi puccskísérletért felelőssé tett nemzetközi gülenista hálózattal - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

 

    A balikesiri főügyészség 74, időközben menesztett rendőr után indíttatott keresést, a bursai nyomozás keretében 42 embert, beleértve hat aktív szolgálatos katonát, valamint hét korábbi kadétot keresnek, míg a gaziantepi eljárás 33 embert érint, köztük 24 jelenlegi rendőrt.
    Ankara az 1999 óta az Egyesült Államokban élő, török származású Fethullah Gülen muzulmán hitszónok mozgalmát vádolja a négy évvel ezelőtti elvetélt hatalomátvételi kísérletért. A hitszónok tagadja, hogy bármi köze volt a történtekhez. A hivatalos álláspont szerint a hálózat tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami szférába, így a biztonsági erők soraiba is.
    A lassan négy éve tartó megtorlás nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtotta és sújtja, hanem a gülenista mozgalom feltételezett tagjait és támogatóit is. A hatóságok az elmúlt években százezreket vettek őrizetbe, tízezreket zárattak börtönbe, ezreket ítéltek szabadságvesztésre, köztük katonákat, rendőröket, bírákat, ügyészeket, orvosokat, tanárokat, üzletembereket és újságírókat, ami miatt az ankarai kormányzatot számos nemzetközi bírálat érte.
    A mostanihoz hasonló léptékű fellépésre legutóbb múlt kedden volt példa, akkor Törökország-szerte 118 ember, köztük 98 aktív szolgálatos katona ellen adtak ki elfogatóparancsot.