Auguszta napja van. | 2024.03.29

Péntek déltől szabad az utazás Csehország és Magyarországon között is

2020-06-05 11:45:00

Péntek déltől szabad az utazás Csehország, Magyarország és Ausztria között - jelentette be Tomás Petrícek külügyminiszter a cseh kormány péntek reggeli rendkívüli ülése után. A miniszter szerint a döntést az érintett országokkal történt egyeztetés alapján hozták meg.

    Petrícek megerősítette, hogy Magyarország már reggel nyolckor megnyitotta határait. Úgy vélte: a négy órás eltérés a magyar és a cseh intézkedés között nem okozhat problémát, mert a két ország állampolgárai 48 órára már jelenleg is szabadon utazhatnak egymáshoz.
    Andrej Babis kormányfő azt mondta, hogy a magyar fél a korábbi határnyitást szorgalmazta. Csehország és Szlovákia azonban a határnyitással is szerette volna megmutatni, hogy ez a két ország áll egymáshoz a legközelebb, ezért a cseh-szlovák határ korábban, már szerda éjfélkor megnyílt a két ország állampolgárai előtt. "Be akartuk tartani a hagyományt, hogy a csehek és a szlovákok állnak egymáshoz legközelebb" - mondta Babis a sajtóértekezleten.
    Petrícek újságíróknak elmondta: a cseh-német határ teljes szabaddá tételéről még folynak a tárgyalások. A csehek azonban péntek déltől már kötelező koronavírus-teszt, illetve karantén nélkül léphetik át a határt. Bizonyos korlátozások már csak a német oldalon vannak, ami annak következménye, hogy Berlin szomszédaival egyeztetve egyszerre akarja szabaddá tenni határait. Erre várhatóan június 15-én kerül sor. A cseh-német határon ellenőrzések nincsenek, de a németek továbbra is szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végeznek.
    Továbbra is kérdéses a cseh-lengyel határ megnyitása a lengyel határzár miatt. "Varsó egyelőre azt sem jelezte, mikor számol a korlátozások feloldásával" - jegyezte meg a cseh miniszter.