Andrea napja van. | 2024.04.18

Az EU várakozással tekint a kapcsolatok erősítését célzó közös munka elé Koszovóval

2020-06-03 16:50:00

Az Európai Unió várakozással tekint a kapcsolatok erősítését célzó közös munka elé Koszovóval, és reméli, hogy az ország "előrehalad az európai úton" - jelentette ki az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint a szomszédságpolitikai és bővítési biztos az új koszovói kormány megszavazása alkalmából szerdán.

    Josep Borrell és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatukban aláhúzták, Koszovó európai integrációjához határozott reformokra van szükség a jogállamiság megerősítése érdekében, különös tekintettel a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelemre, valamint a társadalmi és gazdasági fejlődés előmozdítására.
    Kiemelték, hogy a Belgrád és Pristina közötti - az unió által is támogatott - párbeszéd mihamarabbi folytatása elengedhetetlen a két ország közötti kapcsolatok átfogó rendezéséhez. A párbeszéd "az egyetlen mód arra, hogy Koszovó európai jövőjét valóságossá tegye polgárai számára" - állapították meg.
    A koronavírus-járvány a belátható jövőben közös kihívás marad, amelynek kezelése tekintetében az Európai Unió továbbra is Koszovó és állampolgárai mellett áll - tették hozzá.
    A koszovói parlament szerdán szavazta meg Avdullah Hoti, a jobbközép Koszovói Demokrata Szövetség (LDK) politikusának új kormányát.