Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szejmelnök: június 28-án tartják a választást

2020-06-03 14:11:00

Június 28-án tartják meg a koronavírus-járvány és a politikai konszenzus hiánya miatt korábban elhalasztott lengyel elnökválasztás első fordulóját - jelentette be szerdán Elzbieta Witek, a szejm elnöke. Az időpont meghirdetésével hivatalosan is újból beindul a választási kampány.

    A törvényhozás alsóháza kedden véglegesen jóváhagyta azt a törvényt, mely szerint a választást a járvány miatt vegyes formában, hagyományosan és levélben rendezik meg. Andrzej Duda elnök kedd este írta alá a jogszabályt.
    A törvény szerint az eredeti választási időpont, május 10. előtt már bejegyzett tíz jelöltnek - köztük Andrzej Duda hivatalban lévő elnöknek - nem kell újból regisztrálnia, indulhatnak viszont új jelöltek is. Ezzel a megoldással élve a fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester személyében új jelöltet indít a korábban leköszönt jelöltje, Malgorzata Kidawa-Blonska helyett.
    Witek közölte: az új jelölteknek június 10-ig kell összegyűjteniük a regisztráláshoz szükséges százezer támogató aláírást. Az ellenzék a választási jogszabály előkészítése során azt követelte, hogy az új jelöltek legalább tíz napot kapjanak a gyűjtésre, és az aláírásokat ne csak nyomtatott papíríveken, hanem elektronikus formában is gyűjthessék.
    Ezt a megoldást az alsóházi többség kedden elvetette, azzal érvelve: az időkorlátokat a május közepe óta húzódó szenátusi munkálatok szabták meg. Trzaskowski hívei egyébként már korábban elkezdték a gyűjtést, ami miatt a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) ügyészségi bejelentést tett.
    Az ellenzék korábban azt is szorgalmazta, hogy az elnökválasztást a jövő évre halasszák, és helytelenítette az eredeti, még a május 10-i időpont előtt benyújtott tervezetet, mely szerint a szavazást a járvány idején kizárólag levélben bonyolították volna le.
    A kizárólagos levélszavazást az egészségügyi miniszter kezdeményezésére a jelenlegi szabályok szerint is elrendelheti az országos választási bizottság azokon a településeken, ahol váratlanul romlana a járványhelyzet.
    Általános elv az, hogy a levélszavazás szándékát minden választó június 16-ig jelezheti az illetékes polgármesteri hivatalnál. Az esetleg újonnan karanténba helyezettek ezt még két nappal a választás előtt is megtehetik, tőlük az önkormányzat által megbízott személyek veszik át a szavazatot tartalmazó borítékot, egészségügyi és titoktartási szabályok figyelembevételével.
    A lengyel államfőt közvetlenül választják. Amennyiben az első fordulóban a győztes jelölt nem kapja meg a szavazatok több mint felét, két héttel később második fordulót tartanak, amelyben a két legsikeresebb jelölt mérkőzik meg egymással. A választás fő esélyese felmérések szerint Andrzej Duda, a kampányban "új arcnak" számító Trzaskowski támogatottsága azonban jelenleg emelkedő tendenciát mutat.