Auguszta napja van. | 2024.03.29

Száz alá csökkent az új napi fertőzöttek száma Belgiumban

2020-06-02 20:10:00

A koronavírus-járvány március elejére datált belgiumi megjelenése óta először csökkent száz alá a fertőzéssel újonnan regisztráltak száma az országban. Tovább csökkent a fertőzés okozta betegségben elhunytak száma is, a kórházba szállítások aránya azonban stagnál. Hollandiában tovább csökkent az új fertőzöttek száma, de még meghaladja a 100-at. Luxemburg egy hete nem adott hírt egyetlen új elhalálozásról sem, egy nap alatt mindössze egy ember esetében lett pozitív a vírusteszt eredménye.

    Belgiumban a közegészségügyi szolgálat keddi tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 8080 vírustesztből mindössze 98 lett pozitív, ezzel 58 615-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma az országban.
    A járvány továbbra is Flandriában, az ország északi felében van jelen hangsúlyosabban, a főváros kevéssé érintett. Az eddigi esetek közül 32 952-t Flandriában, 18 638-at Vallóniában, az ország déli, francia nyelvű régiójában és 5963-at Brüsszelben jegyzetek fel.
    Tovább csökkent a koronavírus okozta betegség miatt elhunytak száma is. Az elmúlt egy napban 19-en estek a fertőzés áldozatául. A járvány megjelenése óta 9050-en. Kórházba - a múlt héten jelentett számokhoz hasonlóan - kedden 26 embert szállítottak a vírussal összefüggésben. Jelenleg 819 kórházi ágyat foglalnak el a koronavírus miatt bekerült betegek, közülük 166-an részesülnek intenzív ellátásban, és 86 esetben kell lélegeztetőgépet alkalmazni. Hétfő óta 14-en hagyhatták el gyógyultan a kórházakat, ez idáig 15 934-en.
    Maggie De Block belga egészségügyi miniszer keddi bejelentése szerint újra engedélyezett a betegek kórházi látogatása. A látogatás rendjéről a kórházak dönthetnek. Mindegyik létesítmény saját rendeletet hozhat annak érdekében, hogy megfeleljen a koronavírus terjedésének lassítását célzó szabályoknak.
    Hollandiában a helyi közegészségügyi intézet (RIVM) kedd délután arról adott hírt, hogy a fertőzéssel frissen regisztráltak száma tovább csökkent. A pénteken még 200 körüli adat keddre 102-re zsugorodott. Ezzel 46 647-re emelkedett a koronavírussal regisztráltak száma az országban.
    A szakhatóság beszámolója szerint két hete még közel napi 90-en, a múlt hét folyamán átlagosan napi 50-en, majd a napi átlagos 25 halálesethez képest az elmúlt 24 órában 9-en haltak meg a Hollandiában. A járvány helyi megjelenése óta 5967-en. Jelentősen csökkent a kórházba szállítottak száma is. Az elmúlt egy nap alatt 6 embert vittek ápolási intézménybe a fertőzés miatt, ez idáig 11 750-et.
    A helyi média arról számolt be, hogy több holland biztosítótársaság megváltoztatta az utazásokra és nyaralásokra vonatkozó szabályzatát. Azok, akik a járvány kitörése nyomán bevezetett rendkívüli intézkedések ideje alatt foglalták le vakációjukat, a járvány esetleges második hullámának kitörése miatt meghiúsuló vakációjuk esetén nem számíthatnak kártérítésre. Azok, akik pozitív koronavírustesztjük miatt nem tudnak elutazni, jogosultak kompenzációra, de azok, akiknek külföldön karanténba kell vonulniuk, nem jár kártérítés. A biztosítók ezért azt ajánlják, hogy az utazás megkezdése előtt mindenki érdeklődjön, hogy az adott célországban milyen szabályok vannak érvényben a Hollandiából érkezőkre.
    A luxemburgi egészségügyi minisztérium az elmúlt napokban nem jelentett a járványhoz köthető egyetlen halálesetet sem. Másfél hét alatt egy, a járvány helyi megjelenése óta 110 ember hunyt el a betegségben.
    A két hete közölt 10-15 közötti napi új esethez képest az elmúlt 24 órában egyetlen ember szervezetében mutatták ki a vírus jelenlétét, ezzel 4020-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Egy hete még 55 embert ápoltak kórházban, de számuk keddre 32-re csökkent. Közülük négy részesül intenzív ellátásban. A nagyhercegségben 929-en hagyhatták el gyógyultan az egészségügyi intézményeket.