Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2020-06-02 18:14:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Európa keleti területein egy elöregedő ciklon miatt még bőven a tavaszt idézi az idő, eközben nyugaton egy anticiklon hatására több helyen átlagon felüli a hőmérséklet.
    A légörvény hatására gyorsan vonuló gomolyfelhők, azokból pedig záporok, zivatarok jönnek létre, területi átlagban is jelentősebb csapadék a Fekete-tengertől északra hullott. Ezzel szemben a magasnyomás és a benne kialakult erős déli áramlás miatt Észak-Írországban, Svédországban szinte kánikulai meleg van.
    A következő másfél nap során éppen hazánkon fog keresztülhúzódni a két légköri képződményt elválasztó határ, kedvezőek lesznek a feltételek záporok, zivatarok kialakulásához.

    Várható időjárás az ország területén szerda estig:
    --------------------------------------------------
    A gomolyfelhők által zavart napos időt követően éjszaka a Dunántúlon és keleten, északkeleten maradhat több felhő, a középső tájakon viszont ki is derülhet az ég. Záporokra estig elszórt jelleggel, éjjel viszont egyre kevesebb helyen kell számítanunk. Zivatarok estig nagyobb eséllyel a Dunától keletre és az Alpokalján, éjjel már inkább csak az utóbbi tájakon alakulhatnak ki. Szerdán az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett a Dunántúlon kevesebb, keletebbre sok napsütés várható. Délelőttől ismét több helyen képződnek záporok, a Dunántúlon zivatarok, sőt, heves zivatar is lehet.
    Estig az északi szelet az Észak-Dunántúlon erős, szerdán az északnyugati szelet már csak élénk lökések kísérhetik. Emellett intenzív csapadékhullás idején viharos szélrohamok is lehetnek.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 12 fok között alakul, az északi völgyekben lesz a leghidegebb, a Dunántúlon a legenyhébb a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 18 és 24 fok között valószínű, de északkeleten néhol kissé hűvösebb is lehet.