Emma napja van. | 2024.04.19

Szlovénia megerősíti rendőri erőit Horvátországgal közös határán

2020-06-02 17:45:00

Szlovénia keddtől szigorúbban ellenőrzi Horvátországgal közös határát és további ezer rendőrrel erősíti meg erőit - írta a Delo című szlovén napilap.

    Joze Senica megbízott rendőrfőkapitány szerint erre azért van szükség, mert az elmúlt két hétben nőtt az illegálisan érkező bevándorlók száma a balkáni útvonalon és ezzel együtt a migrációs nyomás is a szlovén határokon.
    Szavai szerint az év elején Görögország több ezer migránst költöztetett át a szigetekről a szárazföldre, Szerbia és Bosznia-Hercegovina pedig nem korlátozza az illegális bevándorlók mozgását.
    "Ez további nyomást gyakorol a migránsokra, és felbátorítja őket arra, hogy tovább jöjjenek Szlovéniába" - hangsúlyozta.
    Hozzátette: az elmúlt napokban a hatóságok több tucat olyan határsértőt tartóztattak fel, akik Szlovénián keresztül próbáltak meg Olaszországba jutni. Csak az elmúlt két hétben 220 főt - mondta.
    Eközben az Index.hr horvát internetes hírportál arról írt: erősödik a migrációs nyomás a boszniai-horvát határon. Egyre több illegális bevándorló érkezik a horvát határhoz közeli, boszniai Bihac körzetébe, ahol a legtöbb migráns tartózkodik.
    Ale Siljdedic a boszniai Una-szana megyei rendőrkapitányság szóvivője a sajtónak úgy nyilatkozott: amióta az elmúlt egy hétben újraindult a tömegközlekedés - amelyet a koronavírus-járvány miatt állítottak le korábban -, naponta 100-150 migráns érkezik az ország más területéről busszal, főleg Bihacra.
    Ez a város már zsúfolásig megtelt az illegális bevándorlókkal, a befogadóközpontok tele vannak, ezért a migránsok a parkokban és romos épületekben vertek tábort - írta a portál.
    A legfrissebb információk szerint jelenleg valamivel több mint hétezer migráns torlódott fel a nyugat-balkáni országban.
    A Görögországból Észak-Macedónián, Szerbián, Horvátországon és Szlovénián át Közép-Európa más országaiba vezető, korábbi balkáni migrációs útvonal (amely egy ideig Magyarországon is keresztülhaladt) 2016-os "lezárása" óta a menedékkérők más útvonalon - Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével - próbálnak eljutni Nyugat-Európába. Mára Észak-Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik útlevéllel és megfelelő vízummal rendelkeznek, vagy az adott országban akarnak menedéket kérni.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó