Auguszta napja van. | 2024.03.29

Balog Zoltán: a nemzeti összetartozásért szóljanak a harangok csütörtökön!

2020-06-02 13:45:00

Szólaljanak meg a harangok június 4-én, délután fél 5-kor a Nemzeti összetartozás napján, Trianon százéves évfordulóján! - mondta Balog Zoltán társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos a Facebook-oldalára kedden feltöltött videóban.

    Hozzátette, nem csak a vírus után kell és lehet újrakezdeni. Micsoda erő volt és van abban az újrakezdésben, melyre a magyarok közössége 1920 júniusa után kényszerült! - idézte fel.
    Családok százezrei, bennük közös és egyéni sorstragédiák; falvak, városok bizalommal felruházott vezetői külső diktátumok alá kényszerülve; keresztény egyházi közösségek létükben megkérdőjelezve; iskolák, a kultúra és a tudomány magyar intézményei idegen nyomás és elvárás alatt; a magyar állam tisztséget viselői munkájuktól, megélhetésüktől, felelősségüktől megfosztva - sorolta a kor megpróbáltatásait Balog Zoltán, hangsúlyozva, "mennyi fájdalom, szenvedés és micsoda erő" van ezekben a történésekben.
    Mégis a magyar közösség elkezdte a következő napot, évet, évszázadot, tud dolgozni, tanulni, szeretni, gyermekhez, szomszédhoz és a világhoz magyarul szólni - tette hozzá a politikus.     A történelmet őrizni, menteni és éltetni kell - emelte ki, megjegyezve, hogy a nehézségek nem igazolják az igazságtalanságot, és a konkvisztádorokat nem mentik fel. Viszont az embereket önvizsgálatra, bűnbánatra és mindenekelőtt hálára tanítják azok iránt, akik teljes szívvel, lélekkel, szellemmel és erővel, szent akarattal újrakezdték, s folytatták az életüket emberként, magyarként - fogalmazott Balog Zoltán.