Auguszta napja van. | 2024.03.29

Jakab Péter régi barátjának szerez állást Miskolcon – a Jobbik nagyobb részt követel a miskolci baloldali osztogatásból

2020-06-02 11:37:29

Információink szerint a borsodi és miskolci jobbikosokhoz elsőként érkezett meg a hír, hogy Jakab Péter elveszítette korlátlan hatalmát a pártban. Egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy nem tudja/ta keresztül vinni a tisztogatási szándékait a Jobbik országgyűlési frakciójában. Amikor világossá vált számára, hogy nincs meg a többsége Sneider Tamás és Varga-Damm Andrea kirúgásához, megpróbált visszakozni, de már késő volt. A megtámadott képviselők maguk hagyták ott a meghasonlott Jobbikot.

A párt elnökének sorozatos kudarcát látva, a borsodi és miskolci jobbikos képviselők megértették, valószínűleg nincs sok idejük arra, hogy pénzre, vagyis jól fizető állásokra váltsák a politikai hatalmukat. Levegőben van Jakab leváltása, és az új elnök visszahívhatja a jobbikos képviselőket a baloldallal megkötött koalíciókból. Ha Jakab mégis marad, akkor a széteső Jobbik a kisgazdák sorsára fog jutni, és nem sokáig lesznek abban a helyzetben, hogy politikailag számítsanak és bármit kérhessenek.

Az események hatására a miskolci Jobbik azonnal akcióba kezdett. Amit nyolc hónap alatt tárgyalásos úton Miskolcon nem tudott elérni, most erőből akarják áttolni. Kész helyzet elé állították, és egyben világossá tették Veres Pál polgármesternek: a további támogatás feltétele egy azonnali alpolgármesteri poszt, amit a júniusi közgyűlésen akarnak átverni. A hírek szerint a jelöltjük az a Badány Lajos lesz, aki Jakab régi harcostársa, de eddig Veres nem volt hajlandó bevenni őt a buliba. 

- A polgármester nem bízott Badány képességeiben, de az is lehet, hogy nem akarta megosztani a hatalmat – véli városházi informátorunk.
Ez egyelőre még nem világos. Ráadásul az alpolgármesteri posztra áttételesen, Jakabnak is nagy szüksége van a hatalma stabilizálásához, és gyorsan kellene valamit nagyot fakítani a politikai térben, amire Miskolcon van lehetősége, ahol korábban frakcióvezető volt. Arról nem is beszélve, hogy ezzel a Jobbik erősödését tudná hirdetni a párton belül, egyben el tudná terelni valamennyire a figyelmet az elmúlt hét személyes kudarcáról.

Úgy tudjuk sem Veres, sem a miskolci baloldal nem örül a jobbikos nyomulásnak, de már beárazták az ügyet. A baloldal (természetesen) mindössze annyit kötött ki, hogy ebben az esetben a MSZP-nek is jár egy alpolgármesteri szék, hiszen a DK-nak már van egy, azt Varga Andrea kapta még az alakuló közgyűlésen.

Abban is megegyeztek már az ellenzéki pártok, hogy a két új alpolgármester a maximális fizetést kapja, vagyis nagyságrendileg egy millió forintot, plusz költségtérítést. Amiben egyelőre nincs alku, az az MSZP-s alpolgármester személye. A hírek szerint a Jobbik továbbra sem fogadja el Mokrai Mihályt, aki még a Káli korszakban volt alpolgármester. Informátorunk úgy tudja, június végére mégiscsak meglesz a megállapodás, az MSZP ugyanis kész elengedni Mokrai kezét. Ugyanakkor a Jobbik nyomulása várhatóan nem ér itt véget, a következő ütközőzóna a Miskolc Holding igazgatósága lehet, ahová eddig nem tudtak bejutni, ugyanis a hírek szerint a legnagyobb üzletek itt dőlnek el.

Kapcsolódó írásainkat a címre kattintva olvashatja el:

- Hiába írna neki (Veres Pálnak), semmire nem válaszol! – rázós ügyekben hallgat Miskolc „szíve”

- A kommunisták már sokadjára csapták be a miskolciakat!

A helyi és import elvtársaknak extra jövedelem, a miskolciaknak leépítés, bércsökkentés, megszorítás jár!