József napja van. | 2024.03.19

Időjárás-jelentés

2020-06-01 17:43:49

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Anticiklon található a Skandináv-félsziget felett, felhőoszlató hatása Németország, Lengyelország, vagy éppen a Balti államok területén is tapasztalható, ezeken a tájakon többnyire napos, csapadékmentes az idő. Ettől keletebbre, délkeletebbre hosszan elnyúló felhősáv húzódik, amelynek környezetében több helyen esik az eső, záporeső.
    Görögország környékén egy hidegcsepp labilizálja a légkört, az intenzív gomolyfelhő-képződés mellett záporok, zivatarok alakulnak ki.
    Alacsony a légnyomás az Ibériai-félsziget felett, ott is több helyen fordul elő csapadék.
    A Kárpát-medence időjárását a Skandinávia felett található anticiklon és a tőlünk északkeletre kialakuló ciklon és magassági hidegörvény közös áramlási rendszere fogja alakítani.
    Várható időjárás az ország területén kedd estig:
    ------------------------------------------------
    Hétfőn erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és elszórtan - nagyobb számban a középső tájakon - lehetnek záporok. Éjszaka a Duna-Tisza közén és a Dél-Alföldön felhős marad az idő, másutt többnyire kiderül az ég. Hajnaltól észak felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, amely napközben szakadozik, és egyre inkább gomolyosodik.
    Kedden szórványosan valószínű zápor, keleten és az Alpokalján van nagyobb esély zivatarra. Északkeleten átmenetileg zárt is lehet a felhőtakaró, arrafelé eső is előfordulhat.
    Az északias szél hétfőn helyenként, kedden a Dunántúlon több helyen lesz erős. Záporok, zivatarok környezetében is lehetnek erős vagy viharos lökések.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 13 fok között alakul, északkeleten lesz hűvösebb, míg a felhős Dél-Alföldön az enyhébb idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 17 és 23 fok között valószínű, de északkeleten néhol kissé hűvösebb is lehet.