József napja van. | 2024.03.19

Csökkent a műtrágya-értékesítés árbevétele az első negyedévben

2020-05-30 09:21:00

Egy százalékkal, 52 milliárd forintra mérséklődött az első negyedévben értékesített műtrágya nettó árbevétele az előző év azonos időszakához képest, a műtrágyaárak átlagosan 10 százalékkal voltak alacsonyabbak - derült ki a NAIK Nemzeti Agrárgazdasági Kutatóintézet honlapján közzétett jelentésből.

    A jelentés szerint a műtrágya-forgalmazók 710 ezer tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelőknek 2020 első negyedévében. Ebből 623 ezer tonna egykomponensű, 86 ezer tonna pedig összetett műtrágya volt.
    Az összesítés részletezi: a teljes műtrágya-értékesítés 12 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál, ezen belül egykomponensű nitrogénműtrágyából 13 százalékkal, 71 ezer tonnával, összetett műtrágyából 6 százalékkal, 5 ezer tonnával vettek többet a termelők.
    Az egyszerű káliumműtrágya forgalma 3 százalékkal csökkent, így 4,4 ezer tonna fogyott belőle, szemben az egykomponensű foszforműtrágya-eladás 6 százalékos növekedésével, az egy évvel korábbi 398 tonnával szemben több mint 420 tonnát értékesítettek ebből. Egyszerű foszforműtrágyából jellemzően csak néhány száz tonna fogy negyedévenként, így egy-egy nagyobb tétel megjelenése vagy elmaradása arányaiban nagy változást képes okozni.
    Rámutattak, hogy az egyszerű foszfátműtrágya iránti igény viszonylag alacsony, hiszen a gazdák a foszforutánpótlást inkább magas foszfortartalmú, de más összetevőt is tartalmazó műtrágya alkalmazásával oldják meg. Jellegzetesen ilyen termék a monoammónium-foszfát vagy a diammónium-foszfát.
    Az előző évekhez hasonlóan a legnagyobb kereslet a mészammon-salétrom (MAS) iránt jelentkezett 2020 első negyedévében. A teljes műtrágyaforgalom 48 százalékát, az egykomponensű nitrogénműtrágya-értékesítés 55 százalékát a MAS tette ki: 343 ezer tonnát adtak el belőle. Az összetett műtrágyák közül 2020-ban a legnépszerűbb összetétel, az NPK (nitrogén-foszfor-kálium) 8-24-24-es 14,2 ezer tonnás mennyisége a teljes műtrágya-értékesítés 2 százalékát, az összetett műtrágyák értékesítésének 16 százalékát tette ki.



Képújság
Sajómente Média Alapítvány