József napja van. | 2024.03.19

Trump: nem szabad megengedni, hogy a minneapolisi helyzet anarchiába süllyedjen

2020-05-30 08:19:00

Nem szabad megengedni, hogy a minneapolisi helyzet anarchiába süllyedjen - jelentette ki az amerikai elnök a Fehér Házban tartott gazdasági tárgyalásai után pénteken.

    Donald Trump hangsúlyozta: "nem engedhetjük meg, hogy a törvénnyel szembehelyezkedők anarchiába és káoszba" süllyesszék Minneapolist. Hozzáfűzte, nem megengedhető az sem, hogy a fosztogatók kiszorítsák a békés tüntetőket.
    Trump azt mondta, hogy beszélt George Floyd családjával.
    "Átérzem a fájdalmukat. George családjának joga van az igazsághoz, és Minnesota lakóinak joguk van a biztonsághoz" - fogalmazott.
    George Floyd az a 46 éves afroamerikai férfi, aki hétfőn este egy durva rendőri intézkedés után meghalt, és akinek ügyében először igazságot követelő békés tüntetők vonultak az utcára. Trump még szerdán átfogó vizsgálatra kérte fel a szövetségi igazságügyi minisztériumot.
    Az elnök szörnyűnek nevezte a rendőri intézkedést, és úgy fogalmazott: a durván intézkedő egyenruhások foltot ejtettek a tisztességes amerikai rendőrség becsületén.
    "Ilyesmi még egyszer nem történhet meg" - jelentette ki.
    Floyd egyik családtagja pénteken önkorlátozásra szólította fel az erőszakos tüntetőket, akik fosztogatnak és gyújtogatnak városszerte. A demonstrálók soraiban lövések is dördültek, egy tüntetőt holtan találtak. Jacob Frey, Minneapolis polgármestere pénteken, helyi idő szerint este nyolc órától kijárási tilalmat rendelt el a város egész területére.
    Közben kiderült, hogy az intézkedő rendőr - Derek Chauvin, akit pénteken őrizetbe vettek, és aki ellen gyilkosság gyanújával vádat is emeltek - korábban már többször megengedhetetlen erőszakkal élt, ezért szembekerült a törvénnyel. Amy Klobuchar akkori ügyész azonban - aki jelenleg demokrata párti szenátor a szövetségi kongresszusban - csak megfeddte Chauvint, s nem foganatosított ellene büntetőintézkedést.