József napja van. | 2024.03.19

Petrícek: kompromisszumot kell keresni a helyreállítási alap szétosztásánál

2020-05-29 19:50:09

Csehországnak a koronavírus-járvány által sújtott gazdaságok támogatására szánt európai uniós helyreállítási alap pénzeinek elosztásában "konstruktív kompromisszumra" kell törekednie - jelentette ki Tomás Petrícek cseh külügyminiszter pénteken Prágában.

    Petrícek úgy véli: az Európai Bizottság pénzelosztási javaslatában vannak ugyan Csehország szempontjából problematikus elemek, de nem szabad szem elől téveszteni Európa egésze talpra állításának szükségességét, hogy Csehországnak legyen hová exportálnia termékeit.
    Csehországnak - fejtette ki a miniszter - ezért most olyan partnereket kell keresnie ebben az ügyben, akik hozzá hasonlóan látják a kérdést.
    Andrej Babis cseh miniszterelnök csütörtökön bírálta a javaslatot, és úgy nyilatkozott, hogy nem ért egyet azzal a kulccsal, amely alapján az Európai Bizottság elosztaná a koronavírus-járvány által sújtott gazdaságok támogatására szánt uniós helyreállítási alapot. Határozottan elutasította például, hogy a feltételek között fontos szerepet kapjon a munkanélküliségi mutató. "Elfogadhatatlan azoknak az uniós államoknak a megbüntetése, amelyeknek a válság ellenére is sikerül alacsonyan tartaniuk a munkanélküliséget" - írja a cseh kormányfő. Babis nem értett egyet azzal sem, hogy a helyreállítási alap olyan országok gazdaságát támogassa, amelyeknek már hosszabb ideje költségvetési gondjaik vannak, s e gondjaikat a koronavírus-járvány csak még inkább kidomborította.
    Csehországnak a Prágában nyilvánosságra hozott adatok szerint 19,2 milliárd eurót kellene kapnia a 750 milliárd eurós európai mentőcsomagból.
    Tomás Petrícek pénteken azt mondta, hogy most a javaslatot elsősorban át kell tanulmányozni, majd részletesen meg kell vitatni a kormányban.
    "Szeretném, ha megvitatnánk, és igyekeznénk megtalálni a konstruktív kompromisszumot" - vélekedett Petrícek.
    A miniszter a javaslatot jó vitaalapnak tartja. "Keressünk olyan partnereket Európában, akik ezt a dolgot hasonlóan látják, mint mi" - fejtette ki a miniszter újságíróknak.
    Petrícek szerint felelős döntésre van szükség, nehogy túl nagy adósságterhet hagyjanak a jövő nemzedékeknek. A felelős hozzáállás példájaként a lengyeleket említette.
    "Lengyel oldalról elhangzott, hogy üdvözlik a vitatémát, kompromisszumot szeretnének, és eleve nem elutasító módon álltak a javaslathoz" - mutatott rá a cseh külügyminiszter.
    Petrícek szerint nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a csehországi munkahelyek több mint fele az ország exportjától függ.