Gedeon napja van. | 2024.03.28

Farkas Gergely és Varga-Damm Andrea is kilép a Jobbik-frakcióból

2020-05-27 18:01:16

Farkas Gergely eddigi frakcióvezető-helyettes és Varga-Damm Andrea is kilép a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportjából; ezt mindketten szerdán jelentették be.

    Farkas Gergely a Facebook-oldalán azt közölte: a továbbiakban nem kíván asszisztálni "Jakab Péter és csapata tevékenységéhez, amely végképp politikai és erkölcsi züllésbe sodorta ezt a régen szebb napokat látott pártot".
    A mostani Jobbik már nem az én közösségem - fogalmaz, azt közölve, Jakab Péter pártelnök számtalan belső fórumon kijelentette, hogy nem hajlandó jobboldali, nemzeti gondolatokat elmondani beszédeiben, felszólalásaiban, mondván, hogy "azzal baloldali szavazókat riasztanánk el".
    Szerinte a pártelnök és csapata a tisztújítás napjától szisztematikus leszámolást folytat mindenkivel szemben, akit ellenségnek vélnek, "a szépen hangzó érdemelvűség helyett kizárólag a Jakab Péter irányába megnyilvánuló lojalitás az egyetlen fokmérője az előrejutásnak".
    Nem az én közösségem az, ahol Jakab Péter és csapata gyakorlatilag egy besúgóhálózatot működtet a pártban - írja, hozzátéve, azért lép ki, mert bár mindent megtett, nem sikerült megállítania ezeket a folyamatokat.
    Varga-Damm Andrea az MTI-nek nyilatkozva azt közölte: a frakcióülés előtt - amely kizárásáról döntött volna - a párt és a képviselőcsoport elnöksége azt közölte vele, adnak neki "egy második esélyt".
    Hozzátette: számára annyira megalázó volt, ami az elmúlt tíz napban vele és (a kilépését percekkel előtte bejelentő) Sneider Tamás volt pártelnökkel, parlamenti alelnökkel történt, hogy ezt nem fogadja el.
    Hozzátette: az alaptörvénybe és az országgyűlési törvénybe ütközőnek tartja, hogy a mandátumáról lemondatták volna, ráadásul megalapozatlanul nevezte őt becstelennek a párt és a frakció vezetése.
    Jelezte: független képviselőként folytatja munkáját.
    Varga-Damm Andrea a vele szembeni eljárást "a dicsőségesnek nevezett dicstelen tanácsköztársaság reinkarnációjának" nevezte, hozzátéve, a múlt héten ő kapott 24 órát a lemondásra, most viszont ő hívja fel a pártelnökséget, hogy mondjon le és írjon ki tisztújítást a Jobbikban.
    Sneider Tamás, Farkas Gergely és Varga-Damm Andrea távozásával 17 fősre szűkült a 2018-as választás után 26 taggal megalakult Jobbik-frakció.