Csongor napja van. | 2024.04.16

Kilenc bemutatót tervez a Miskolci Nemzeti Színház a jövő évadban

2020-05-27 15:59:00

Kilenc bemutatót, köztük öt nagyszínházi premiert tervez a jövő évadban a Miskolci Nemzeti Színház, ahol a munka már újrakezdődött, folytatódnak a járványügyi helyzet miatt márciusban megszakított próbák.

    Béres Attila igazgató a színház szerdai online sajtótájékoztatóján elmondta: március 11. óta nem játszott a színház, márciusra azonban már 368 előadást teljesítettek. Az idei a Miskolci Nemzeti Színház művészeti tanácsának ötödik évada, és az eddigi legsikeresebb, március közepéig, az előző évad hasonló időszakához képest 10 ezerrel nőtt a nézőszámuk - mondta, hozzátéve, hogy a POSZT-ra két előadással válogatták be a színházat, a társulat és a színészek számos díjat elnyertek, rengeteg szakmai sikerük volt.
    Mint mondta, immár 10 napja újra próbálják elmaradt előadásaikat, Szabó Máté rendezésében a Szerelmes Shakespeare és Mohácsi János rendezésében a Francia rúdugrás című darabot, abban a reményben, hogy amint előadásokat lehet tartani, be tudják mutatni őket. Emellett a Miskolci Balett is befejezi a Gépnarancs című táncjáték próbáit. Bízunk benne, hogy a színháznélküliségnek belátható időn belül vége lesz - fogalmazott az igazgató.
    Kiemelte: az elmaradt előadásokat, amint játszhatnak, pótolni fogják. Csatlakoztak a "ne válts vissza jegyet" mozgalomhoz is, ez a nézői segítség fontos gesztus lehet számukra. A jövő évadra a kiszámíthatatlan helyzet miatt nem hirdetnek bérletet, az előadások jeggyel látogathatók - mondta, hozzátéve: készülnek arra, hogy a régi bérleteseknek elsőbbséget biztosítsanak a jegyvásárláshoz.
    Mint mondta, a januárban elképzelt évad helyett újat terveztek, 15 bemutató helyett a jövő szezonban 9 premiert tartanak. Öt nagyszínházi premierrel számolnak az új évadban, amely a Bál a Savoyban című operettel indul, Szőcs Artur rendezésében. Shakespeare Szentivánéji álom című művét Rusznyák Gábor állítja színpadra. A harmadik bemutató saját rendezésében egy musical lesz, Mel Brooks és Thomas Meehan Producerek című műve. A kékszakállú herceg vára című operát Szabó Máté állítja színpadra. Szomory Dezső Hermelin című színművét Mohácsi János rendezésében tűzik műsorra.
    Mint mondta, a Kamaraszínház négy bemutatónak ad otthont. A Hamupipőke című zenés mesejátékot Markó Róbert állítja színpadra, Tracy Letts művét, a Linda Vista című vígjátékot Keszég László rendezésében, Lőrinczy Attila fordításában láthatja a közönség. Harold Pinter Hazatérés című tragikomédiáját Ascher Tamás állítja színpadra. A Miskolci Balett előadásában Petőfi Sándor elbeszélő költeménye, A helység kalapácsa elevenedik meg, Kozma Attila rendezésében.
    Kérdésre válaszolva az igazgató elmondta: új tagokat nem szerződtettek, a társulattól Varga Zoltán és Somhegyi György távozik, jelenlegi szerepeit megtartva. Mint mondta, megszületett a megállapodás Miskolc önkormányzata és a kormány között, az állam és az önkormányzat egyenlő arányban támogatja a színházat. Azt a költségvetést kapták meg, amellyel tavaly rendelkeztek, ennek bizonyos százalékát béremelésre kell fordítani - mondta, hozzátéve: a színház jelen pillanatban stabil gazdasági lábakon áll.
    A színház tájékoztatása szerint az idei évadban március 11-ig a nézőszám 99 ezer 799, a szezonra 12 ezer 433 bérletet adtak el. A járványügyi helyzet miatt 48 előadás maradt el márciusban, amelyre több mint ötezer néző váltott korábban jegyet. Több mint húszezer bérletes néző számára is pótolniuk kell az elmaradt előadásokat. A tervezett előadások alapján hozzávetőleg 149 ezer 299 nézője lett volna a színháznak a 2019-2020-as évadban.