József napja van. | 2024.03.19

Andrzej Duda megnevezte a lengyel legfelsőbb bíróság új elnökét

2020-05-25 15:55:00

Andrzej Duda lengyel elnök Malgorzata Manowskát fogja kinevezni a lengyel legfelsőbb bíróság új elnökének, miután lejárt a testületet korábban vezető Malgorzata Gersdorf hivatali időszaka - közölte hétfőn Blazej Spychalski államfői szóvivő.

    Duda a vonatkozó törvény értelmében öt jelölt közül választotta ki Malgorzata Manowskát. Az 55 éves jogász 2007-ben néhány hónapig igazságügyiminiszter-helyettes volt. A jelöltekről a legfelsőbb bíróság közgyűlése szombaton szavazott, hat napig tartó konzultációt követően. A eredetileg márciusra tervezett jelöltválasztást a lengyel bírósági reformot ellenző korábbi elnök, Malgorzata Gersdorf a koronavírus-járvány miatt elhalasztotta, a szavazást végül az államfő által megbízott egyik bíró bonyolította le.
    A fő ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) elnöke, Borys Budka szerint Manowska nem garantálja a legfelsőbb bíróság függetlenségét, kinevezése alkotmánysértő lenne. Ezt hétfőn a PAP hírügynökségnek nyilatkozva azzal indokolta, hogy Manowska "egy kis bírói csoport jelöltje" volt. Manowskára a 97 fős legfelsőbb bíróság 25 tagja szavazott, második helyen végzett. Budka már korábban úgy vélte: az államfőnek az első helyen végzett, 50 szavazatot kapott bírót, Wlodzimierz Wróbelt kellene kineveznie, ő "az egyetlen jelölt".
    Hétfői közlemény szerint Andrzej Duda ezenkívül Michal Laskowski volt legfelsőbb bírósági szóvivőt fogja kinevezni a testület fegyelmi kamaráját felügyelő elnöknek. Laskowski április végén mondott le a szóvivői posztról, amikor lejárt Malgorzata Gersdorf hivatali időszaka.
    A fegyelmi kamara létjogosultságát tavaly decemberben kétségbe vonta a legfelsőbb bíróság hatvan, még az előző kormányok idején kinevezett, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt reformjai iránt többségükben kritikus tagja, köztük Laskowski is. Az Európai Bizottság kezdeményezésére az Európai Bíróság április elején elrendelte a kamara rendelkezéseinek felfüggesztését. Mateusz Morawiecki kormányfő ezt követően a lengyel alkotmánybírósághoz fordult, kikérve a testület véleményét, hogy az uniós bíróság jogosult-e ilyen lépésre.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink