József napja van. | 2024.03.19

AstraZeneca-vezér: bízunk benne, hogy sikeres lesz az oltóanyag

2020-05-24 19:03:00

Derűlátóan ítélte meg vasárnapi nyilatkozatában az új koronavírus elleni oltóanyag sikerességének esélyét Pascal Soriot, az AstraZeneca gyógyszeripari óriáscég vezérigazgatója. Az oltóanyagot kifejlesztő oxfordi tudóscsoport vezetője ugyanakkor óvatosabban nyilatkozott: elmondása szerint a próba eredményességét éppen az teheti kérdésessé, hogy a nagy-britanniai járvány már visszaszorulóban van.

    Soriot a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorának nyilatkozva kijelentette: a cég nagyon bízik abban, hogy a már tesztelés alatt álló vakcina hatékonynak bizonyul.
    Az oltóanyagot az Oxfordi Egyetem tudósai fejlesztették ki.
    Az egyetem már meg is állapodott az AstraZenecával a koronavírus-oltóanyag globális forgalmazásáról és gyártásáról arra az esetre, ha a vakcina beválik.
    A brit-svéd gyógyszergyár vezérigazgatója a vasárnapi BBC-műsorban elmondta: a vállalat a brit kormánytól 100 millió egységnyi oltóanyag gyártására kapott megrendelést, és nem kétséges, hogy a szállítás szeptemberben megkezdődik.
    Soriot hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a vakcinának természetszerűleg hatékonynak kell lennie, és hatékonyságát demonstrálni is kell.
    Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az egyetem és a gyár az idővel folytat versenyfutást, hiszen a koronavírus-járvány immár visszavonulóban van Nagy-Britanniában, a vakcina hatékonyságát viszont magas fertőződési ráta esetén lehet a legmegbízhatóbban bizonyítani.
    Az AstraZeneca vezérigazgatója szerint éppen ezért az oltóanyag próbája Brazíliában és az Egyesült Államokban is elkezdődött, mivel ezekben az országokban még mindig magas a koronavírus-fertőzöttség.
    Hozzátette, hogy a brit kormány által rendelt 100 millió egységnyi oltóanyaghoz a brit lakosságnak lesz hozzáférése.
    Az oltóanyagot kifejlesztő oxfordi tudóscsoport vezetője, Adrian Hill a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozva kijelentette ugyanakkor: megítélése szerint 50 százalék az esélye annak, hogy a tesztekkel sikerül igazolni a vakcina hatékonyságát.
    Hill professzor szerint ugyanis a koronavírus-járvány olyan ütemben vonul vissza Nagy-Britanniában, hogy jó eséllyel nem lesz elégséges számú új fertőzéses eset az oltóanyag működőképességének bizonyítására.
    Az Oxfordi Egyetem professzora elmondta: várakozása szerint a vakcina tesztelésére toborzott 10 ezer önkéntes közül ötvennél kevesebben fertőződnek meg a Covid-19 betegséget okozó új koronavírussal a következő hetekben. Hozzátette: ha az újonnan megfertőződöttek száma a tesztelésben résztvevők között nem éri el húszat, a próba eredménye használhatatlannak bizonyulhat.
    Hill professzor szerint a vakcina tesztelését végző stáb "az eltűnőben lévő vírussal fut versenyt". "Abban a bizarr helyzetben vagyunk, hogy azt szeretnénk, ha a Covid még maradna egy kicsit, de a fertőzéses esetek száma folyamatosan csökken" - fogalmazott.
    A tudós óva intette a brit kormányt attól, hogy "túlígérje magát" az oltóanyag hozzáférhetővé válásának időpontjával kapcsolatban. Ha augusztusra lesz is teszteredmény, az nem jelenti azt, hogy másnap elkezdődhet az oltások beadása - mondta.
    Alok Sharma, az üzleti ügyek minisztere a Downing Streeten tartott minapi sajtótájékoztatóján kijelentette: ha az oltóanyag sikeresnek bizonyul, már szeptemberre 30 millió egységnyi elkészülhet belőle, vagyis a brit lakosságnak csaknem a fele ősszel hozzájuthat az oltáshoz.