József napja van. | 2024.03.19

Időjárás-jelentés

2020-05-24 16:33:46

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------

    Az Északi-tenger fölött kimélyült ciklon örvénylik, amelynek hosszan elnyúló, fokozatosan elöregedő frontálzónája a Skandináv-félsziget északi részétől a balti államokon át egészen a Kárpát-medencéig húzódik. Záporok, zivatarok elsősorban a front mentén alakulnak ki, de a front mögötti területeken is kipattantak helyenként zivatarok. Európa délnyugati részén az Atlanti-óceán irányából benyúló anticiklon hatására nyugodtabb, szárazabb és stabilabb a légkör, így arrafelé a napsütésé a főszerep. A Kárpát-medence az említett front hátoldalára kerül, és időjárásunkat az egyre inkább fölénk húzódó magassági hideg légörvény alakítja, amely hétfőn már jelentősen labilizálja a légkört.

    Várható időjárás hétfő estig:
    -----------------------------

    Délután a többórás napsütés mellett változó mennyiségű gomolyfelhőzet várható, éjszaka aztán északnyugat felől vastagabb felhők érkeznek, és főként az északi, északkeleti tájakon zártabb felhőtakaró is kialakulhat. Hétfőn napközben általában erőteljes gomolyfelhő-képződésre készülhetünk, de emellett főként az északkeleti megyékben összefüggő maradhat a felhőzet. Hétfő délelőttig helyenként, ezt követően már egyre több helyen számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. Az északnyugati szél többfelé megerősödik, de éjszakára átmenetileg veszít erejéből a légmozgás. Intenzívebb záporok, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.  
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 11 fok között alakul.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn jobbára 17 és 21 fok között valószínű, de a tartósabban felhős tájakon egy-két fokkal hűvösebb is lehet.