Gedeon napja van. | 2024.03.28

Migrációkutató Intézet: súlyosabbá vált az afganisztáni helyzet

2020-05-23 12:33:00

A járvány miatt súlyosabbá vált az afganisztáni helyzet, az országban az elhúzódó polgárháború miatt már a koronavírus megjelenése előtt is nagy volt a munkanélküliség - erről Kovács Blanka, a Migrációkutató Intézet tudományos segédmunkatársa beszélt szombaton az M1 aktuális csatornán.

    Hozzátette: Afganisztán határainál nincsenek tranzitzónák, így komoly problémát jelent, hogy az onnan induló vendégmunkásokon, illegális bevándorlókon nem végeztek egészségügyi vizsgálatokat.
    Közölte, jelenleg az országban teljes kijárási tilalom van érvényben, azonban ezt a lakosság nem tartja be és sok helyen teljes a káosz.
    A határlezárások miatt a kereskedelem megrekedt Afganisztánban, a járvány első heteiben nagyon sok élelmiszer ára nőtt - emlékeztetett, hozzátéve, hogy az alultápláltság eddig is magas arányú volt az országban, de így még többen éheznek.
    Afganisztánban a '90-es években nagyon megromlott és azóta sem javult az egészségügyi rendszer, így a higiéniai körülmények is rosszak az országban  - fűzte hozzá Kovács Blanka.