Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ismét több mint ötszáz új fertőzöttet azonosítottak Ukrajnában egy nap alatt

2020-05-09 12:35:00

Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, harmadik napja ötszáz fölött van az egy nap alatt azonosított fertőzöttek száma, és viszonylag magas a betegségben elhunytak napi növekménye is - derült ki az egészségügyi minisztérium szombaton közzétett adataiból.

    Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi online sajtótájékoztatóján arról tájékoztatott, hogy szombatra egy nap alatt 515 új esettel 14 710-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A halálos áldozatoké 15-tel 376-ra emelkedett, míg eddig 2909-en gyógyultak fel a betegségből, közülük 203-an az elmúlt napban.
    Az országban eddig már 2854 egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal, közülük 96-an az elmúlt napban.
    Előző nap 7938 laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeztek el Ukrajnában a járvány kitörése óta több mint 167 ezret.
    Az elmúlt napban a legtöbb fertőzöttet a délnyugat-ukrajnai Csernyivci megyében regisztrálták (80 fő), valamint a keleti országrészben lévő Harkiv megyében és a fővárosban, Kijevben, mindkettőben 50 esetet. Kárpátalja megyében jelenleg 678 fertőzöttet és 15 elhunytat regisztrált az egészségügyi minisztérium.
    A két legfertőzöttebb terület változatlanul Csernyivci megye 2179 azonosított fertőzöttel és 70 halálesettel, a második helyen Kijev áll 1771 fertőzéses esettel és 34 elhunyt beteggel. Öt haláleset az elmúlt két napban történt a fővárosban.  
    Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester egy tévéinterjúban elmondta, hogy a tervek szerint május 11-től újra megnyitják a köztereket, továbbá számos kis- és középvállalkozás szigorú biztonsági szabályok betartása mellett újra működhet, a bevásárlóközpontok azonban egyelőre még zárva maradnak, és a metró sem fog még járni. Figyelmeztetett arra, hogy a korlátozások fokozatos feloldására készülnek, de ha újra kitörést tapasztalnak a fertőzés terjedésében, ismét szigorítaniuk kell.        
    Közben Törökország - Recep Tayyip Erdogan török elnök utasítására - csaknem egy tonna egészségügyi segélyszállítmányt küldött Ukrajnának a koronavírus-fertőzés elleni küzdelemre. A repülőgép pénteken érkezett meg a kijevi Boriszpil repülőtérre. A szállítmányban egyebek mellett szájmaszkok, szemvédők, védőöltözetek és fertőtlenítőszerek érkeztek.