Auguszta napja van. | 2024.03.29

Washingtonnak nincs köze a partra szállási kísérlethez

2020-05-09 09:02:00

Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács (NSC) péntek este közleményben cáfolta, hogy Washingtonnak köze lett volna egy "partra szállási kísérlethez" Venezuelában.

    A Twitteren ismertetett dokumentumban hangsúlyozták: "az Egyesült Államok kormányzatának semmi köze nincs a közelmúltban Venezuelában neki tulajdonított történtekhez. Minden ezzel ellentétes állítás hiteltelen. Ha ez az Egyesült Államok által eltervezett hadművelet lett volna, ahogyan azt a narkoterrorizmus miatt vád alatt álló Maduro (venezuelai elnök) állítja, akkor az fedett, közvetlen és hatékony akció lett volna".
    Donald Trump amerikai elnök a héten kétszer is cáfolta, hogy az elvetélt partra szállási kísérlethez az amerikai kormányzatnak köze lett volna. Először kedden hangoztatta, hogy Washingtonnak nincs ehhez köze, kiemelve, hogy a Venezuelában elfogott amerikai állampolgárok nem küldetést teljesítő ügynökök voltak, aztán pénteken a Fox televíziónak adott interjújában tért ki az ügyre.
    Pénteken úgy fogalmazott: ha az Egyesült Államok valóban fellépett volna a venezuelai szocialista rendszer ellen, akkor "tényleg invázióról lehetett volna beszélni". Azt hangsúlyozta: "ha be akarnék menni Venezuelába, abból nem csinálnék titkot", s hozzáfűzte, hogy "ebben az esetben a venezuelaiak nem sokat tehetnének".
     Venezuelában vasárnap jelentette be először Diosdado Cabello, a venezuelai Alkotmányozó Nemzetgyűlés (ANC) elnöke, hogy nyolc "terrorista zsoldossal" végeztek, két társukat pedig őrizetbe vették az ország északi partvidékén megkísérelt invázió során. Hétfőn pedig Nicolás Maduro venezuelai elnök beszélt amerikai partra szállási kísérletről.     A venezuelai információk szerint felfegyverzett támadók vasárnap hajnalban próbáltak meg csónakokon bejutni a latin-amerikai országba, a fővárostól, Caracastól mintegy 32 kilométerre lévő La Guairában. Caracas álláspontja szerint az "inváziós kísérlet" hátterében az Egyesült Államok és Kolumbia áll.