Emma napja van. | 2024.04.19

Vádat emeltek a tótkomlósi buszbaleset ügyében

2020-05-05 10:45:00

Három ember ellen emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség a Békés megyei Tótkomlósnál 2017 októberében történt buszbaleset ügyében, az oldalára borult járműben 33 munkás sérült meg - tájékoztatta az ügyészség kedden az MTI-t.

    A közlemény szerint a buszt vezető 67 éves tótkomlósi férfival szemben tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emeltek vádat. Szintén vádlott lett az autóbusz tulajdonosa, egy 56 éves mezőhegyesi férfi, valamint a rossz műszaki állapotú buszt a vizsgán átengedő 64 éves szegedi vizsgabiztos. Nekik tömegszerencsétlenséget eredményező foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt kell felelniük - írták.
    Az ügyészség felidézte, hogy a munkásokat szállító busz 2017. október 6-án Tótkomlós és Kaszaper között egy balra ívelő kanyar után először lement a jobb oldali útpadkára, onnan a sofőr visszakormányozta az útra, ezután a jármű a bal oldalon tért le az útról, több fának nekiütközött, majd az oldalára borult.
    Az utasok közül 33-an sérültek meg, 19-en súlyosan; egy ember életveszélyes sérüléseket szenvedett és maradandó fogyatékosság alakult ki nála, további 3 munkásnál a sérülések szintén maradandó fogyatékossággal jártak. A buszvezető is súlyos, végtagamputációt igénylő sérülést szenvedett.
    A sofőr a megengedett 70 km/óra legnagyobb sebességet túllépve, 92 km/óra sebességgel hajtott. Szemerkélt az eső, a nedves felületű úttest egyébként is töredezett, nyomvályús, kátyús volt - írták.
    Az autóbuszt egy hónappal a baleset előtt vizsgáztatták le Szegeden, ahol a vizsgabiztos nem jegyezte fel, hogy a jármű első gumiabroncsai nagymértékű kopásuk és elkeményedésük miatt a nedves úton való közlekedésre alkalmatlanok. Nem rögzítette a rendszerben a busz lengéscsillapítóinak és a differenciálműjének hibáját sem, csupán egy papírlapra írta fel, amit átadott a busz vezetőjének.
    A járási ügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság mindhárom férfival szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki, kötelezze őket a nyomozás során felmerült 1,7 millió forintos bűnügyi költség megfizetésére, a buszt vezető férfit pedig tiltsa el a közúti járművezetéstől.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó