Bernát, Felícia napja van. | 2019.05.20 | MNB középárfolyam:

Londoni elemzők: Közép-Európa számára az euróövezet a nagyobb kockázat

2014-08-28 19:58:33

 

Közép-Európa számára nem az ukrajnai válság, hanem az euróövezeti gazdaság gyenge teljesítménye a nagyobb aggodalomforrás befektetői szempontból - vélekedtek csütörtöki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

    A magyar gazdaság idei teljesítményére adott citybeli előrejelzések ugyanakkor javulnak, és egyes londoni vélemények a magyar szuverén adósosztályzat javítását sem zárják ki.
    Neil Shearing, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza az ukrajnai fejlemények lehetséges járványhatásáról összeállított tanulmányában hangsúlyozta: jóllehet a csütörtöki hadszíntéri jelentéseket az európai felzárkózó térség befektetési eszközei megszenvedték, összességében azonban az eddigi átszűrődő hatás a régió piacain nem különösebben nagy. Törökország irányadó tőzsdei árfolyammutatója például csaknem 20 százalékkal emelkedett az idei év eleje óta, és az e hónapban tapasztalt visszaesést sem a geopolitikai kockázatok, hanem elsősorban a török gazdaság gyengeségei okozták.
    Az idei év eddig szakaszában a közép-európai EU-gazdaságok tőzsdéi is meglehetősen jól teljesítettek. E gazdaságok oroszországi kapcsolatai jelentősek, de nem annyira, amennyire a közvélekedés tartja; az euróövezet messze fontosabb exportpiacuk, mint Oroszország - áll Shearing elemzésében.
    A Capital Economics főközgazdásza szerint a közép-európai piacokon aktív befektetők számára ezért aggályosabbak az utóbbi hónapok gyenge euróövezetri aktivitási adatai, köztük a csütörtökön közzétett valutauniós gazdasági hangulati jelzőszámok. Ezzel együtt is azonban a közép-európai részvényárazások még mindig alacsonyak, és a helyi valutáknak is van erősödési mozgásterük - vélekedett az elemző.
    A Capital Economics vezető szakértőjének előrejelzése szerint a forint 2014 végére 300 forint/euróig, 2015 végére 295 forint/euróig erősödik. A ház várakozása szerint a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX a jövő év végére 19 500 pontig emelkedhet.
    Egy másik nagy londoni elemzőház, a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport citybeli elemzőrészlege (BofA Merrill Lynch Global Research) a magyar gazdaság teljesítményére adott prognózisát is javította. A ház csütörtöki térségi helyzetértékelésében közölte: az eddigi előrejelzésében szereplő 2,8 százalék helyett most már 3 százalékos GDP-növekedést vár a magyar gazdaságban 2014 egészére. A cég a pozitív felülvizsgálatot az erőteljes második negyedévi növekedési teljesítménnyel, a hazai kereslet normalizálódásával és az élénk exporttal indokolta.
    A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői is kiemelték ugyanakkor, hogy az euróövezet központi gazdaságainak második negyedévi teljesítménye "kiábrándító" volt, és a legutóbbi aktivitási jelzőszámok arra vallanak, hogy az euróövezeti kilábalás eddig is lanyha lendülete még tovább gyengülhet.
    A cég mindazonáltal közölte: továbbra is valószínűnek tartja, hogy 2015 elején megkezdődik a magyar államadós-besorolások felminősítése a befektetési ajánlású kategóriába.
    A magyar szuverén adósosztályzatokat mindhárom nagy hitelminősítő a befektetési ajánlású sáv alatt tartja nyilván. Jelenleg a Standard & Poor's magyar besorolása a leggyengébb: ennél a cégnél a hosszú és rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata "BB/B". A hosszú futamidejű magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal elmarad.
    A Moody's Investors Service hosszú távú magyar szuverén osztályzata ennél egy fokozattal jobb, "Ba1", amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings "BB plusz" hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével.
    Az utóbbi időszakban más nagy londoni házak is javították a magyar gazdaságra adott növekedési előrejelzéseiket.
    A JP Morgan londoni közgazdászai legutóbbi felülvizsgált becslésükben közölték, hogy a második negyedévi adatok alapján az eddigi 3 százalékról 3,3 százalékra emelték a magyar gazdaság idei egész évi növekedésére szóló prognózisukat, annak ellenére is, hogy a cég 2014 második felében 3 százalék körüli éves ütemre lassuló növekedéssel számol Magyarországon. A lassulást valószínűsítő prognózisukat a JP Morgan elemzői azzal a véleményükkel indokolták, hogy jóllehet az ipari rendelésállomány és a bizalmi jelzőszámok a jelenlegi negyedév kezdetén is még magasak voltak, a "külső ellenszél" azonban ha késleltetve is, de el fogja érni a magyar gazdaságot.