György napja van. | 2019.04.24 | MNB középárfolyam:

A halál szele csapta ma meg a Földet

2015-03-27 15:22:41

Hajszálnyival zúgott el mellettünk egy óriási aszteroida. Lehet, hogy a következő már betalál, és ebből a szempontból rossz hír: a mostanit sem vettük észre időben.

A 2014 YB35 elnevezésű aszteroida csaknem egy kilométer átmérőjű, és 37 ezer kilométer/órás sebességgel közelítette meg a Földet a reggeli órákban. Nem volt veszélyesen közel, a 4,5 millió kilométeres távolság csak csillagászati értelemben számít "hajszálnyinak", amit a tudósok ki is használnak: kényelmesen megfigyelhetik, és életmentő információkra tehetnek szert arra az időre, amikor egy ilyen égi ágyúgolyó majd tényleg célba veszi a kék bolygót.

Váratlanul jött

Attól, hogy "átlagemberként" semmit nem érzékeltünk belőle, még nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ami a 2014-YB35-öt igazán ijesztővé teszi, hogy csak tavaly december végén fedeztük fel, magyarul ha bekövetkezett volna a legrosszabb, csupán szűk három hónap adatott volna a védekezésre... Ha becsapódott volna, az ütközés ereje elérte volna a 15 ezer megatonnát. a világ eddigi legnagyobb nukleáris fegyvere, a szovjet cár bomba robbanóereje 100 megatonna volt.A NASA régóta dolgozik az egy kilométer átmérőnél nagyobb Földközeli aszteroidák feltérképezésén, eddig körülbelül 90 százaléknál tartanak. Magas arány, mégis a 2014-YB35 bizonyítja, hogy a maradék 10 százalék halálos meglepetést okozhat.

Elméletben lehetséges, hogy egy Föld felé tartó aszteroidát eltérítsenek - már ha időben észre is veszik. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy egy hajtóművet telepítenek a felszínére, amivel szép lassan "eltolják", azaz megváltoztatják a pályáját. Felrobbantása, szétlövése azért nem ajánlott, mert még ronthatana is a helyzeten: nem tudni, mekkora darabokra esik szét, és azok milyen pályán haladnak majd tovább. Oroszország már évekkel ezelőtt bejelentette, hogy tervbe vette a 2026-ban földközelbe érő Apophis aszteroida eltérítését.

Az ennél sokkal kisebb égitestek is óriási pusztítást okozhatnak, azonosításuk viszont még nehezebb és még lassabban halad. Komolyan veszik, évente dollár tízmilliókat költenek rá, ám a 140 méter és annál nagyobb átmérőjű aszteroidák mindössze 10 százalékát sikerült eddig észlelni. A 2014-YB35 visszatér majd 2033-ban, és még közelebb lesz: 3,33 millió kilométerre közelíti meg a Földet.

Tűzeső söpör végig a bolygón

Kisebb meteoritok folyamatosan bombázzák a felszínt, egyes "nagyobb darabok" esetén pusztán a szerencsének köszönhetjük, ha elkerüljük a tragédiát. Egy néhány tíz méter átmérőjű aszteroida 1908-ban lépett be a légkörbe és robbant fel Szibéria fölött: csaknem 2000 négyzetkilométeren mindent letarolt, a robbanás hatására több mint 80 millió fa szakadt ki tövestől a földből. A Cseljabinszk felett 2013-ban felrobbant aszteroida "mindössze" 17 méter átmérőjű volt, mégis 1200 ember sebesült meg, komoly anyagi kár keletkezett és hatalmas volt a riadalom.

A tudósok szerint nagyon is valós annak az esélye, hogy nagy pusztításra képes aszteroida vagy üstökös csapódjon a Földbe. Egy-egy "óriás" globális pusztulást okozna, ami ugyan nem törölné el törvényszerűen az emberi fajt, de a kőkor viszonyai közé vetné vissza a kevés túlélőt. Alábbi videón az aszteroida mélyen felszántja a Föld kérgét, soha nem látott méretű szökőárt indít hiperszonikus sebességgel. Elképesztő mennyiségű törmeléket szór szét a légkörben, ami szétterjedve a bolygó körül tűzesőként tér vissza a felszínre.

 

Öt nagy kihalás

Volt már ilyen, nem is egyszer. Az élet megjelenése óta öt nagy kihalási esemény történt, amelyek után szinte a nulláról kellett visszakapaszkodni. Az okok nem teljesen tisztázottak. Bár közvetlen bizonyíték csak egy esetben van, egy aszteroida becsapódása olyan pusztítást végez, és oly mértékben képes megváltoztatni a Föld klímáját, hogy lehetőségként nem lehet kizárni máshol sem.

Amikor biztosan egy becsapódó égitest volt a bűnös, az a 65 ezelőtti kréta-tercier kihalási esemény volt. Ez a legismertebb, mert ekkor tűntek el a dinoszauruszok, de egyben a legkisebb léptékű is, "csak" a nemzetségek 47 százaléka pusztult ki. A legnagyobb kihalás 251 millió éve történt, az akkor élő fajok 90-96 százaléka tűnt el a Föld színéről. A pusztítás feltehetően több tényező együttes hatásának volt köszönhető, amelyekből nem lehet kizárni egy aszteroida becsapódását sem.

hir24